Klíčení patří k základním procesům v přírodě – díky němu se z malého semínka stane velkolepá rostlina se vším, co k ní patří. Klíčení iniciuje růst spícího zárodku, a syntézu mnoha důležitých látek. Takových, které jsou zároveň výživově hodnotné. Takže pokud chcete z přírody pro své zdraví získat jen to nejlepší, pusťte se do pěstování mladých výhonků rostlin, které si následně naložíte na talíř.

semenáčky rokety v půdě

V mladých rostlinných výhoncích najdete řadu vitamínů, minerály a stopové prvky, enzymy, a další důležité živiny, které vaše tělo jednoznačně ocení. Konkrétním obsahem látek se jednotlivé druhy rostlin samozřejmě liší, takže pokud máte zájem o nějaký konkrétní prvek anebo sloučeninu, stačí, když si zvolíte ten pravý druh rostliny, který je obsahuje, respektive jeho semena.

Na klíčení je skvělé i to, jak málo k němu stačí. Nejprve je to pouze vlhké prostředí, posléze je potřeba také teplo a světlo. A víc nic. V domácích podmínkách tedy ještě navíc i vhodná nádoba, do které semínka uložíte.
schéma klíčící rostliny – jednoděložné

Jak to udělat, abyste sklidili plný talíř výhonků?

Nejprve se vezme hrst semen. Ta se vloží do nádoby a zalije vodou – dostatečným množstvím vody. Semena budou ve vodě bobtnat, třeba přes noc, a proto je dobré, poskytnout jim tolik vody, aby nezůstaly na suchu – myslete na to, že násobně zvětší svůj objem!

Druhý den vodu slijte, semena propláchněte a nechte je v nádobě klíčit – na první výhonky nebudete muset čekat dlouho. Nyní už by semena neměla stát ve vodě, pouze je udržujte vlhká pravidelným proplachováním. A nejlepší bude, když je postavíte na nějaké teplé a světlé místo – třeba na okenní parapet.

Za pár dní budete sklízet!

A co s úrodou?

Můžete si ji buď okamžitě naložit na talíř anebo ji využít v některém z početných receptů teplé i studené kuchyně. A to, co vám zbude, vydrží až několik dní v lednici.