Dnes není trendy nakupovat něco z velkovýroby. Víno, kterého se denně vyrobí klidně i několik tisíc láhví. Kdepak. Dnes je trendy a moderní objevovat lokální produkty, takové, které jsou originální a které nikde jinde neochutnáte. Víno v tomto případě nebudete vnímat jenom jako nápoj, který si vychutnáte. Bude to pro vás zážitek se vším všudy. Malá vinařství pracují často s menšími šaržemi a mají své vlastní originální postupy při výrobě. Takové, které by se ve velkovýrobě v žádném případě uplatnit nedaly. Výsledkem bude neopakovatelná chuť vína, kterou dobře rozpozná i někdo, kdo žádný znalec vína není.
Většina malých vinařství jsou rodinné podniky. Můžete mezi nimi najít opravdu zajímavé příběhy. A také velké sny. Takoví lidé dávají do svých výrobků opravdu srdce. Jako třeba Vinařství Veverka. Pan Libor Veverka, kterému vinařství patří, si zakládá na prvotřídní kvalitě svých vín. Víno vyrábí z hroznů, které pěstuje na vlastních vinicích. V jeho nabídce najdete červené i bílá vína, suchá, polosuchá a další. Stejně jako pan Veverka, i většina ostatních malých vinařství si zakládá na kvalitě. Protože vyrábí méně výrobků, mají daleko více prostoru pro opravdu kvalitní výrobu. Zakládají si taky na kvalitě plodů hroznového vína. To koneckonců nejvíce ovlivňuje konečnou chuť nápoje.
Menší vinařství také obecně používají méně chemie, takže jsou výrobky „zdravější“. Podporujete tím také lokální ekonomiku! Pokud nakupujete ve svém regionu, necháváte peníze tam. Což je skvělé. Pomáháte tak prosperovat někomu, kdo je ze stejného kraje. Podporujete udržení tradic a pracovních míst i v menších obcích. A to je naprosto skvělé. Je to jeden z hlavních důvodů, proč bychom měli podporovat lokální výrobce a prodejce, nejenom vína. Pokud jste milovníky vína, neváhejte, a prozkoumejte výrobky menších vinařů. Myslíme, že budete velmi příjemně překvapeni.